05-03-09

Westerlo/Morkhoven Woordvoerster actiecomité krijgt politie over de vloer

B2_GP5233A4J.1+ROOIVELDVROUW.jpg.250wer nen actievoerder!
ge meugt auwe nek nog nie uitsteken of ge meugt t gon uitleggen bij de polies
mor bloembakken omverstampen en ruiten ingoeien das geen probleem
as t mor veur DE VEILIGHEID is!!!

************

Ilse Aerts, van het actiecomité tegen het Rooiveld: 'Ik heb onze wijkagent gevraagd om bij het gesprek aanwezig te zijn, omdat ik het zaakje niet vertrouwde.'

'Ik voelde mij geïntimideerd'
Woordvoerster actiecomité krijgt politie over de vloer

WESTERLO/MORKHOVEN - Ilse Aerts, woordvoerster van het actiecomité tegen het Rooiveld in Westerlo, kreeg thuis in Morkhoven (Herentals) een agent van de politiezone Zuiderkempen over de vloer, hoewel ze zelf in de politiezone Neteland woont. Jan Peeters, burgemeester van Herentals (SP.A), vindt het raar dat agenten van een andere zone optreden in zijn gemeente.

Een politieagent van Westerlo belde Ilse Aerts een week geleden op voor een afspraak bij haar thuis in Morkhoven.

De agent wilde het met haar hebben over de zwarte vlaggen die het actiecomité geplaatst had in Westerlo. Vlaggen plaatsen langs de openbare weg is namelijk alleen toegelaten in Westerlo met voorafgaande toestemming van het gemeentebestuur.

De vaandels staan symbool voor de strijd van het actiecomité tegen de uitbreiding van crossterrein het Rooiveld. 'Ik vond het al vreemd dat een agent van een andere zone, die zegt in opdracht van de politie en het bestuur te handelen, bij mij thuis langskwam. Ik heb onze wijkagent gevraagd om bij het gesprek aanwezig te zijn, omdat ik het zaakje niet vertrouwde. Ik voelde mij echt geïntimideerd', zegt Ilse.

De ordehandhaver informeerde Aerts uiteindelijk over het Westelse politiereglement rond het plaatsen van vlaggen langs de openbare weg. Hij vroeg de woordvoerster ook om in de toekomst beter met de politie te overleggen wanneer ze van plan zijn om op straat te komen.

Hoofdcommissaris Cris Wandelseck van de politiezone Zuiderkempen ziet geen graten in het feit een van zijn leden in Morkhoven optrad. 'Het was een louter informatief bezoek. We hebben geen enkele onwettige daad gesteld', zegt Wandelseck.

Zijn collega's van de zone Neteland bevestigen het verhaal van Wandelseck, maar vinden het jammer dat ze niet op voorhand op de hoogte werden gebracht. 'Het gaat hier niet over een bevoegdheidsoverschrijding van een lid van een naburige politiezone. Het gesprek met mevrouw Aerts was louter informatief, niet meer of minder. Het had wel eleganter gekund als onze collega's een seintje gegeven hadden over wat ze van plan waren', zegt perswoordvoerder Dirk Van Peer.

Burgemeester Jan Peeters (SP.A) van Herentals zegt dat het eerder raar en ongebruikelijk is dat agenten van een andere zone optreden in zijn gemeente. Zijn collega uit Westerlo, Guy Van Hirtum (CD&V), was niet op de hoogte van het bezoek. 'Ik kan niet reageren op zaken waarover ik niet geïnformeerd ben.'

Alain Trappeniers

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=7I233CRS
Foto© Louis Verbraeken

Commentaren

Buurt verenigt zich tegen crossterrein
14/10/'08 Buurtbewoners van cross terrein Rooiveld in Westerlo verenigen zich onder de naam ‘Prooiveld, lawaai der Kempen’ tegen de plannen om het motorsportterrein te regulariseren en uit te breiden. De bewoners vinden ook dat ze slecht ge ïnformeerd worden over de plannen. De provincie organiseert op dinsdag 4 ­november een info vergadering in Voortkapel (Westerlo).

Het Rooiveld in Voortkapel aan het grensgebied met Morkhoven (Herentals), Olen en Heist-op-den-Berg komt in aan merking als permanente omloop met trainings faciliteiten voor ge motoriseerde sporten. De provincie is belast met de opmaak van de uitvoeringsplannen, maar de buurtbewoners vinden het vooruitzicht naar een permanente omloop maar niks. De Vlaamse regering selecteerde in 2005 drie mogelijke terreinen in de provincie.

Leefbaarheid

"De omwonenden besloten zich te verenigen om de stand van zaken rond het dossier te kunnen volgen. We willen zowel de lokale en provinciale politici wijzen op hun verantwoordelijkheid omtrent de leefbaarheid van de omgeving", reageert Ilse Aerts van de vereniging Prooiveld, lawaai der Kempen.

"De vereniging verzamelt bewoners van Voortkapel, Noorderwijk, Olen en Heist-op-den-Berg. Deze regio heeft nog een landelijk karakter. Er wonen hier veel jonge gezinnen en er zijn enkele scholen gevestigd. De aankondiging van regularisatie en uitbreiding van luidruchtige sporten stuit op ongeloof en verzet."

Infovergadering

De bewoners vinden ook dat ze niet goed geïnformeerd worden. "De voorlopige goedkeuring van de provincieraad vernamen we via de pers. Navraag leerde ons dat er op 4 november een infovergadering is. Daar vernamen we ook nog niets van", vertelt Ilse Aerts.

De provincie organiseert de info vergadering. De gemeente Westerlo staat in voor de communicatie. "Er wordt een normale werkwijze gehanteerd. Wij kregen het nieuws van de infovergadering nog maar pas in de bus. De aankondiging komt tijdig in het infoblad en de buurt bewoners ontvangen een persoonlijke uitnodiging", reageert Westels schepen van Communicatie Filip Verrezen.
http://www.gva.be/antwerpen/westerlo/buurt-verenigt-zich-tegen-crossterrein.aspx

Gepost door: Jefke | 05-03-09

De commentaren zijn gesloten.